• 4

  • 3

  • 2

  • 1

KEMPEN RM 2.00 UNTUK TABUNG RAMADAN

Ketibaan bulan Ramadan al-Mubarak tahun semakin dirasai sebaik sahaja bulan Rejab menjelma tiba. Sebagai tanda syukur dan gembira dengan ketibaan Ramadan al-Mubarak, Jawatankuasa Hari-hari Kebesaran Islam Peringkat USMKKJ (JAWHARI) telah menyusun pelbagai program dan aktiviti untuk memeriahkan ketibaan Ramadan tahun ini. Kita bersyukur kerana pada tahun ini ketibaan Ramadan dijangka lebih meriah dengan kehadiran anak-anak pelajar yang turut menjalani ibadah puasa bersama-sama kita.

Sehubungan dengan itu, saya bagi pihak Pusat Islam dan Jawatankuasa Hari-hari Kebesaran Islam (JAWHARI) mengajak seluruh warga kampus untuk menjayakan program dan aktiviti yang dirancang bagi mengimarahkan bulan yang mulia. Antara aktiviti utama ialah Majlis Berbuka Puasa yang dijangkan akan dihadiri oleh seramai 500 warga kampus, khususnya dalam kalangan anak-anak pelajar. Sumbangan dan tajaan daripada seluruh warga kampus-walaupun sedikit-amat bermakna buat anak-anak pelajar dan insan yang memerlukan bantuan pada bulan yang mulia.

Bagi menjayakan program yang dirancang, JAWHARI melancarkan Kempen RM 2.00 untuk Tabung Ramadan. Justeru, JAWHARI menjemput anda yang budiman untuk melayari Sistem Sumbangan Aktiviti Ihya' Ramadan di alamat http://app.eng.usm.my/ramadan/ dan sudi kiranya menyumbang seikhlas mungkin sebagai jariah dan amal soleh.

langkah

Rasulullah saw bersabda:

"Sesiapa yang menjamu orang berbuka puasa pada bulan Ramadan, maka diampunkan dosa-dosanya, dibebaskan daripada api neraka dan baginya ganjaran pahala sebagaimana pahala orang yang dijamu tanpa mengurangkan sedikitpun pahalanya." Sahabat bertanya, "Tidak semua dalam kalangan kami mampu untuk berbuat demikian." Rasulullah saw bersabda, "Allah memberikan ganjaran ini terhadap mereka yang menjamu orang yang berbuka puasa walaupun dengan sebiji buah kurma, seteguk air ataupun seteguk susu.

Hadis ini direkodkan oleh Ibn Khuzaymah dalam Sahihnya daripada Salman ra.


Ustaz Nazrul Bin Hassan
Pegawai Hal Ehwal Islam
Pusat Islam
Kampus Kejuruteraan